WE HAVE A DREAM

Fotografier Albert Wiking – Intervjuer Oscar Edlund – Texter Daniel Rydén

Se porträtten och läs berättelserna från Dalai lama till Zara Larsson. Allt samlat av två vänner som hade en gemensam vision om att samla röster som kan inspirera och ge hopp. Allt startade med en enkel kamera och en hotmailadress.

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Vi vill med utställningen We Have A Dream inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger kraft – och mod.

Utställningen We Have A Dream består av ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under åren 2002-2016. Till varje porträtt hör en berättelse och tillsammans vill de visa att ingenting är omöjligt. Utställningen är ett dokument över vår tid med några av de mest inflytelserika människor sida vid sida med ungdomar och vardagskämpar som verkligen vill påverka i sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.

Människorna i det här projektet är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. Från Lund till 38:e våningen på FN-skrapan i New York. Från Kofi Annan till Ida Engblom i Karlstad. We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma, berättar fotografen Albert Wiking.

Han och Oscar Edlund, som intervjuat de medverkande, är initiativtagarna som för ett decennium sedan drog igång projektet We Have A Dream som handlar om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. I grunden ett fotoprojekt men sträcker sig långt utanför porträttens ramar och föddes ur deras vilja att dra sitt strå till stacken för en medmänskligare värld. Komplexa och otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram med e-post till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl hittat rätt har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.

Malala Yousafzai och Jane Goodall jagade vi i fyra, fem år. Att få träffa många av de här människorna är som att ta sig in i Pentagon. Den gemensamma nämnaren för alla medverkande är att de haft en berättelse som berört oss, berättar Oscar Edlund.

Albert Wikings fotografier är berörande, inspirerande och provocerande. Han lyckas ofta att med små medel nå en människas inre. Bilderna av de porträtterade visar gärna ett allvar i kombination med en glimt av lekfullhet.

Både vi och de medverkande är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka – en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska bära berättelserna vidare och själva inspireras till handling – som förändrar. Det är betraktaren som bär tankarna vidare som kan förändra. Jag tror att det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.

Sedan 2002 har de vid olika tillfällen rest runt för att ta porträtt och samla inspirerande berättelser som nu resulterat i en utställning, en bok och ett pedagogiskt material. Under utställningen kommer även besökare att få möjlighet att dela med sig av sina egna drömmar.

We Have A Dream är lika mycket en utställning om människor och deras berättelser, som de nya drömmar som föds varje dag. Albert Wiking och Oscar Edlund har genom sitt mångåriga arbete samlat några av dem som genom sina ord eller handlingar lämnat ett bestående avtryck. Fredskämpar, författare, popartister, politiker, företagsledare och gräsrotsaktivister – alla har de höjt sin röst i viljan att göra skillnad. Men förändring är en kollektiv process.

En av de första att tacka ja till att delta i We Have A Dream var Anna Lindh. Vi vet alla vad som hände. En kort tid efter att porträttet togs blev hon mördad, men avtrycket hon gjorde lever kvar. Så är det för drömmare som också kämpar med att handla och att göra verklighet av sina visioner; har du något viktigt att berätta och en möjlighet att inspirera, finns du för mer än dig själv.

Några som porträtteras är medlemmarna ur punkbandet Pussy Riot, Sir Bob Geldof musikern som startade BandAid mm, Samuel Opio som kämpar för HBTQ-rättigheter, den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei som kämpar för demokrati, världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai som kämpar för flickors rättigheter till skolgång, människorättsdomaren Navi Pillay och andra namn som Annie Lennox, Quincy Jones, Timbuktu, Ruby Rose, Anders Kompass, Chimamanda Ngozi Adichie och Zara Larsson.

Majoriteten av de medverkande har fotograferats i samband med intervjuerna och ofta genomförts under kraftig tidspress. Ibland har mötestiden varit så kort som några minuter.

We Have A Dream ges ut som bok och turnerar som utställning med öppning på Fotografiska i Stockholm den 8:e december 2016. I boken, som skrivits av Daniel Rydén medföljer ett pedagogiskt material för ungdomar.

”Min hjärtefråga handlar främst om tjejer. Jag vill ju gärna se att tjejer ska få lika mycket respekt som killar får i dagens samhälle, få bestämma över sina egna kroppar, sina val och liv. Det är en basic rättighet som inte finns i många delar av världen.” – Zara Larsson

We Have A Dream har förverkligats med stöd från:

crafoord_logo

Raoul Wallenberg Institute  |  Lunds Kommun  |  Sten K Johnsons Stiftelse  |  Swedbank